Kategorier
Litteratur

Morgan Kane er tilbake!

Bøkene om Morgan Kane har blitt omtalt som den største suksessen i norsk underholdningslitteratur. Serien gis nå ut på nytt i forseggjort utgave, og jeg har bidratt med å skrive våpenrelaterte artikler til ekstramaterialet.

Portrett av Morgan Kane (kilde: www.morgankane.no)
Portrett av Morgan Kane (kilde: www.morgankane.no)

Bøkene om Morgan Kane har blitt omtalt som den største suksessen i norsk underholdningslitteratur. Serien gis nå ut på nytt i forseggjort utgave, og jeg har bidratt med å skrive våpenrelaterte artikler til ekstramaterialet. Bøkene kan forhåndsbestilles på morgankane.no. Den første boka, Blodsporet til Santa Fe, kommer i handelen 5. oktober 2009.

Morgan Kane-bøkene ble skrevet av Louis Masterson, som var pseudonymet til den norske forfatteren Kjell Hallbing (1934-2004). Serien ble utgitt mellom 1966 og 1985, og totalt ble det skrevet 83 bøker om den høye og magre revolvermannen som opererte på begge sider av loven. Ca. 20 millioner eksemplarer av bøkene er til nå solgt på verdensbasis, og 12 millioner er solgt bare i Norge. Jeg antar at en stor del av dere som frekventerer denne bloggen på ett eller annet tidspunkt har vært innom Morgan Kane – de fleste av dere sannsynligvis i ungdomsårene.

Hallbing skapte Morgan Kane som en motvekt til de plettfrie westernheltene han selv vokte opp med, og skapte en alkoholisert, innesluttet og kronisk anspent antihelt med psykopatiske trekk. Kiosklitteratur eller ikke – Hallbing var rett og slett en dyktig forfatter, og den litterære kvaliteten på bøkene er gjennomgående høy. Spesielt har Hallbings evne til å skildre naturen blitt trukket fram. Selv om Kane er en fiktiv person er det mye historisk og geografisk korrekt materiale i bøkene. Hallbing var genuint interessert i både våpen og jakt, og det skinner tydelig gjennom i bøkene og gjør dem troverdige. Forhåpentligvis blir det et hyggelig gjensyn med Kane i oktober!

Hvilken Morgan Kane-bok er din favoritt?

8 svar til “Morgan Kane er tilbake!”

Har komplett samling fra før men synes det er hyggelig at nye lesere får mulighet til å oppleve bøkene.

Der ørnene dør er min favoritt!

Jeg leste hele serien flere ganger da jeg var i tenårene.
Bøkene gjorde et uutslettelig intrykk, og var en viktig årsak til at jeg begynte med skyting.

Favoritten er Dommedag i Skagway. I boken begynner Kane bokstavelig talt på bunnen (han er begravd i et snøras), men han kjemper seg frem, og ender med å rydde opp i et korrupt lokalsamfunn.

Alaska Marshal er min favoritt etter El Diablito.
AM siden han savner sitt Krag Jørgensen gevær etter ei hard fyllekule.
ED som den beste fra Louis Masterson.

kjempebøker. har å alaska marshal som en stor favoritt. har en signert utgave, som jeg fikk da han var på besøk hos min far for masse år siden.

Jeg har lest alle bøkene,
og mange av dem flere
ganger.
Husker da «kvitt eller dobbelt»
med Knut Bjørnsen som programleder,
gikk på TV, så var det en kar
som gikk opp i emnet om
Morgan Kane’s liv.
Da husker jeg at jeg hang med ganske
bra i å svare på Bjørnsens spørsmål,
fra sofaen.
Dette er et nesten vedmodig gufs fra
en svunnen tid, å lese at disse bøkene
enda en gang vil bli å få i handelen.
Prisen blir vel ikke beskjeden,
men alikevel.
Det blir vansklig å dra frem en
spesiell bok som favoritt.
Det var så bra skrevet alt sammen,
selv om Kane’s tjenestevåpen
da han var US Marshall –
en «Colt Police Positive» i cal.45,
vel aldri har vært laget.
Eller har den det?
Synes å huske at jeg
hang meg opp i dette.
Jøss, dette var nostalgi!

El Gringo var den første boken jeg leste og den jeg husker best. Senere leste jeg de fleste andre bøkene i serien. Nå abonnerer jeg på den nye serien. Kjempebra, og et hyggelig gjensyn. Bøkene holder absolutt mål mange år etter at de kom ut!

Husker også med glede tilbake på Kvitt eller dobbelt og de som var oppe i Morgan Kane. Det var vel flere opp gjennom tiden?

Indianerbokene, spesielt «Der ørnene dør», er uten tvil de beste bøkene. Historisk og underholdningsmessig i toppklasse!

Seilte som maskinist på østen på 70 og80 tallet. Hadde som regel flinke motormenn på vakt. Derfor var det endel lesing. Selvfølgelig var det vår norske Westernhelt det gikk på. Fulgte også han som hadde det som emne i «Kvitt eller dobbelt» Når en ser vinklingen til Hallbing så var antagelig det veldig nær sannheten for lovens menn i det vi kjenner som USA for drøye 100 år siden. Selvfølgelig nostralgi at gode gamle Kragen var et våpen som Morgan Kane brukte, men også den amerikanske armeen benyttet endel år. Sett etter datidens våpenteknologi, var Kragen et unikum. Enkel, presis og pålitlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.