Kategorier
Litteratur

Fra idé til bok – del 2: Finne forlag

Andre delen i serien «Fra idé til bok» tar for seg jakten på et forlag. Hvordan finner du et forlag som passer perfekt til å gi ut akkurat din bok? Hva bør du se etter? Og du fram for å kontakte postensielle forlag?

Første del i denne serien beskrev kort hvordan bokbransjen fungerer, hva en forfatter tjener og litt om den gode idéen. Etter at du har jobbet litt med prosjektet bør du begynne å se deg om etter et forlag til å gi den ut. Husk at forlag vurderer sakprosa- og faktabøker på idéstadiet, så boken trenger ikke være ferdig.

Hvordan finne potensielle forlag?

Det er lurt å bruke god tid i søket etter et godt forlag. Alle seriøse bokforlag har hjemmesider, så det er bare å sette seg ned med Google. Se etter forlag som har gitt ut bøker i samme sjanger og tema som din. Noen forlag spesialiserer seg på hobbybøker, andre på religion, politikk, sport, lærebøker, mat – ja, listen er nærmest uendelig. Et godt tips kan være å ta en kikk på bøker du har i bokhyllen (eller ta en tur i bokhandelen) og se på hvilke forlag som har gitt ut bøkene du liker.

Skriver du for eksempel på en bok om hester eller andre husdyr vil Tun Forlag (tidligere Landbruksforlaget, nå en del av Vigmostad og Bjørke) være et godt valg, mens for lærebokforfattere vil Fagbokforlaget være verdt et forsøk. Regn med at nåløyet er mindre hos de største forlagene som Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm, men det verste du kan få er et avslag.

Hvilke kriterier du velger å legge vekt på er selvsagt opp til hver enkelt, men jeg ser typisk på følgende:

  • Layout på omslag (førsteinntrykket må være bra)
  • Grafisk oppsett av bilder og tekst (ser det bra ut?)
  • Format (illustrerte bøker er finest i stort format)
  • Kvalitet på bilder (svart-hvitt og dårlig bildebehandling trekker ned)
  • Kvalitet på papir og omslag (stive permer, smussomslag og glanset papir trekker opp)
  • Pris (folk må ha råd til å kjøpe den)

En «affär for gentlemen»

Når du har funnet et interessant forlag må du sende dem en formell henvendelse der du presenterer deg selv og ideen din. Forlagsbransjen har en del uskrevne spilleregler som de helst ser at forfattere følger – en «affär for gentlemen» som svenskene bransjen. Forlagsbransjen har i alle år ment at det er frekt og freidig å kontakte mer enn ett forlag om gangen – det er jo selvsagt til deres fordel siden de da slipper å konkurrere om ideene og kan ta seg god tid før de svarer. Jeg fikk en gang en kraftig overhøvling fra et forlag da jeg fortalte at en av mine bokidéer også hadde blitt tilbudt et annet forlag. Det forulempede forlaget mente at dette var useriøst, ødela bransjen og det som verre er. Slike holdninger er selvsagt bare tull. Det er du som forfatter som har varene forlaget trenger, og det er opp til deg hvordan du vil tilby denne varen til forlagene.

Heldigvis har disse spillereglene myknet opp litt. Mitt råd er å kontakte flere forlag på en gang, men husk på å nevne at forespørselen også er sendt ut til andre. Da vet forlagene hva de har å forholde seg til, og får litt press på seg til å svare kjapt dersom de er interessert. Er du heldig kan du velge mellom flere interesserte forlag.

Forberede henvendelsen

Med mindre du har en ekstremt god ide, så krever det mye arbeid å forberede henvendelsen til potensielle forlag. I tillegg til de to prøvekapitlene som ble nevnt i første del, så bør du skrive et følgebrev (på engelsk kalt «cover letter»), et sammendrag av boken på ca. en side, en kapitteloversikt der du kort beskriver hva hvert kapittel skal handle om, CV-en din og en markedsanalyse. I neste del vil jeg skrive litt om hva disse delene består av, og hvorfor de er viktige.

Flere innlegg i denne serien:

 

Ett svar til “Fra idé til bok – del 2: Finne forlag”

Flott artikkelserie, håper at andre blir inspirert og kan skrive interessante bøker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.