Kategorier
Historie Hobby

Et alternativ til svartkrutt

Av og til er det sunt å koble av med noe annet enn svartkrutt, PC og Internett. Løsningen min er å bevege meg enda lenger tilbake i tid. Helt siden jeg var liten har jeg laget buer og piler.

Av og til er det sunt å koble av med noe annet enn svartkrutt, PC og Internett. Løsningen min er å bevege meg enda lenger tilbake i tid. Helt siden jeg var liten har jeg laget buer og piler. De fleste barn lager buer av greiner eller unge trær, som f.eks. einer, selje, rogn eller lignende. Ekte buer er det mer komplisert å lage. For en del år tilbake lagde jeg et par langbuer basert på den 9000 år gamle Holmegårdsbuen, som ble funnet i en myr i Danmark.

Interessen min for bueskyting har gått litt i rykk og napp, og det er kanskje mer gøy å lage utstyret enn å bruke det. Piler kan være utfordrende å lage, og spesielt vanskelig er det å feste styrefjærene for uøvde hender Etter et lite raid på eBay sist helg sikret jeg meg utstyr for å lage piler for en billig penge. På bildet ser dere:

  • Redskap for å lime styrefjær på pilene
  • Styrefjærer fra kalkunvinger
  • Lim til å lime fjærene til pila
  • Den første testpila

For meg er det selvsagt tradisjonelle buer som gjelder. Glassfiber og compoundbuer stiller i samme kategori som Pyrodex og Hodgdon 777.

Det er mange som driver med tradisjonell langbueskyting i Norge, og i likhet med oss svartkruttskyttere så arrangerer langbueskytterne NM hvert år. Her er noen linker:

3 svar til “Et alternativ til svartkrutt”

Mye fin inspirasjon å finne her! Takk for bra innlegg i bloggen. Man får vel kanskje freiste skjebnen med lydløs presisjon med tida?

Jeg driver ikke så mye med presisjonsskyting med mine buer. Det har jeg aldri fått til. For meg er det om å gjøre å skyte lengst mulig. 😀 Har hatt liggende noen ospepinner i mange år. Det bør bli fine lengdeskytingspiler.

I likhet med deg Øyvind, er jeg også interessert i langbuer.
Jeg har et par selvlagde buer en i ask som er huget til med øks og så videre til en holmegardsbue. Buen er på ca 30#. Skyter bra med den da den ikke er så sterk. Jeg har også en betydelig mer sofistikert langbue fra Bickerstaffe i england. Han lager tradisjonelle engelske langbuer. Min bue er laminert av hickory, purplehart, pau amorello og lemonwood. Et stykke utsøkt håndverk. Buen er på 50# og er meget rask.Jeg har også fått meg fjøringsapparat noe som gjør pilmaking til en ren fornøyelse. Jeg kan anbefale på det sterkeste om å syssle med buer som et fint supplement til svartkruttskyting. Husk at buen er opphavet til all målskyting!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.