Kategorier
Historie Media

Film: Militæret tidlig på 1900-tallet

Her er en film som ligger på NRK som viser klipp fra flere militærleire fra Norge på begynnelsen av 1900-tallet – sannsynligvis en gang etter første verdenskrig. Er det noen som kjenner til hvor og når opptakene er tatt opp? Uansett en interessant film. Det så ut til å være like mye tøys og tull med soldatene den gang som nå.

Her er en film som ligger på NRK som viser klipp fra det som ser ut som flere militærleire fra Norge på begynnelsen av 1900-tallet – sannsynligvis en gang etter første verdenskrig. Er det noen som kjenner til hvor og når opptakene er tatt opp? Uansett en interessant film. Det så ut til å være like mye tøys og tull med soldatene den gang som nå.

PS. Klippet er uten lyd.

3 svar til “Film: Militæret tidlig på 1900-tallet”

Flyet som er med kan være et Maurice Farman M.F. 7 Longhorn. Gitt at det er det norske eksemplaret og at det er i tjeneste er opptaket fra 1914/15 og bevæpningen 1 stk Krag-Jørgensen rifle. Sannsynlig at det er selveste Sem-Jacobsen ved spakene, og at det er han som poserer foran aeroplanet. Kan sikkert identifiseres. Det bør også den flotte bygningen som er med. Skal vi gjette på at gutta ligger nøytralitetsvakt?

Stemmer, flyet er en Maurice Farman Longhorn, det ene av de to som ble kjøpt i 1912 i Frankrike. Det vi ser i filmen er Gangerolv; det andre het Njaal. Gården er for øvrig Skaugum i Asker. Bygningen er endret noe i ettertid, men den så slik ut på bilder fra 1920 i hvert fall.

Tipper Iver har rett i antakelsen om nøytralitetsvakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.