Kategorier
Svartkrutt og skyting

Skytedag hos Sveio JFN

Søndag 13. juni var jeg invitert av Sveio jeger-, fiske- og naturvernforenings skytedag for å demonstrere bruken av svartkruttvåpen. Jeg troppet opp på skytebanen i Førde, og hadde med meg litt forskjellige svartkruttvåpen fra flintlås- og perkusjonsvåpen til mer «moderne» patronvåpen som Remington rolling block, Sharps og Jarmann.

Søndag 13. juni var jeg invitert av Sveio jeger-, fiske- og naturvernforenings skytedag for å demonstrere bruken av svartkruttvåpen. Jeg troppet opp på skytebanen i Førde, og hadde med meg litt forskjellige svartkruttvåpen fra flintlås- og perkusjonsvåpen til mer «moderne» patronvåpen som Remington rolling block, Sharps og Jarmann. Ideen var å vise utviklingen kronologisk fra flint til patron, og forklare hvordan ladingen og skytingen foregikk med hvert våpen. Når en aldri har sett et svartkruttvåpen før så blir det lett for å drukne i informasjon, så jeg forsøkte å holde nivået så enkelt som mulig – med mer eller mindre hell.

Etter demonstrasjonen fikk folk prøve det de ville, og det virket som Sharps-rifla var mest populær, men det var også de som prøvde seg med flintlåsmuskett, kammerlader, riflemuskett, rolling block og Jarmann. Som forventet var det mange som var skeptisk til rekylen, kanskje ikke så rart med tanke på størrelsen på patroner og kuler, men det er som kjent ingenting å være redd for. Jeg hadde også ladet lett for å ikke skremme folk helt av. Det var overraskende mange som skjøt bra på halvmeterskiva som var plassert på 100-meteren, og svarten ble etter hvert perforert av kulehull i forskjellige kalibre.

Seanser som dette fungerer fint som opplysning, og kanskje det kan stimulere til rekruttering også,  så det er absolutt noe jeg anbefaler andre svartkruttskyttere å gjøre.

Her er også en liten sak fra skytedagen: http://lesernes.h-avis.no/artikkel.php?aid=9125

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.