Kategorier
Svartkrutt og skyting

NM 2010 oppsummert

NM 2010 er over, og for min egen del gikk det sånn passe. NM var flott gjennomført av Trondhjems pistolklubbs svartkruttgruppe, men det var mye lave poengsummer, og kun 18 starter skjøt over 90 poeng.

Sølv og bronse

NM 2010 er over, og for min egen del gikk det sånn passe. NM var flott gjennomført av Trondhjems pistolklubbs svartkruttgruppe, men det var mye lave poengsummer, og kun 18 starter skjøt over 90 poeng. Kanskje var baneforholdene utfordrende, ikke vet jeg. Nå var riktignok flere av de beste skytterne fraværende, men likevel. «Live»-dekningen fra NM kan leses her. Under følger en oppsummering av mine skytinger.

Mariette (12. plass, 82 poeng)
Jeg åpnet NM med å skyte Mariette, som er perkusjonsrevolverklassen. Revolverklassene melder jeg meg egentlig på bare for moro skyld og for å få tida til å gå, men det er allid gøy å gjøre det bra. Kall det gjerne en oppvarming. I åpningsklassen var jeg noe urolig, og det ble det litt stang ut med flest åttere og niere. Til slutt endte jeg på beskjedne 82 poeng, som holdt til en 12. plass.

Smith & Wesson replika (2. plass og sølv, 84 poeng)
Like etter skjøt jeg Smith & Wesson replika, som er klassen for patronrevolver. I forhold til Mariette var jeg nå dønn rolig, og fikk inn et par tiere jeg ikke fikk i forrige klasse. Det jevner seg alltid ut. Til slutt endte det på 84 poeng, ny personlig rekord og jammen meg holdt det til sølv, for øvrig min første håndvåpenmedalje fra NM. Det er nesten en liten skandale at en så lav poengsum skal holde til medalje, men heldigvis lå hjemmefavoritten Morten Andresen langt foran meg på gullplass med sine 93 poeng.

Miquelet original (2. plass, 74 poeng)
Klassen Miquelet original, eller original militær flintlåsmuskett stående på 50 meter, hadde bare tre deltakere, så her var det lite å hente. Jeg brukte min nyervervede M-1815 svenskemuskett, og skjøt 74 poeng, noe jeg er ganske fornøyd med. Jeg er nybegynner i denne klassen, og det er uvant å skyte med et våpen uten baksikter og riflet løp! Dag Magne Winge skjøt 85 poeng og vant klassen, mens jeg fulgte på andre. Til neste år blir målet å skyte bedre enn 74. En grei erfaring.

12,17 (4. plass, 83 poeng)
Dette er en ny klasse er det brukes skandinaviske patronrifler i 12 mm Remington. Skytestillingen er stående på 50 meter. På forhånd hadde jeg kun testet rifla med ti skudd, og da ble det over 90 poeng. På standplass ble det noe kluss med oppfattelsen av reglene, noe som førte til at jeg måtte ta av reima på våpenet. Jeg var rimelig sikker på at reim var tillatt i denne klassen, men andre mente det motsatte. Jeg tok ikke sjansen på å bli disket, så jeg skjøt uten reim, noe som endte opp med middelmådige 83 poeng og fjerdeplass. Med reim antar jeg at sluttsummen hadde vært fra 3 til 5 poeng høyere. Shit happens.

Lamarmora original (6. plass, 84 poeng)
Dette er klassen for militære riflede perkusjonsmusketter stående på 50 meter. Under skytingen gjorde jeg noe bra, og noe dårlig. Av positive ting får jeg ta med tre tiere, men bare én nier ødelegger. Når jeg i tillegg må ta med meg en tellende sekser havner en fort litt i bakleksa. Jeg var nok litt ivrig og skjøt for fort, noe som førte til mirage og dårligere serie enn hva som burde vært. Tror jeg.

18 lødig militær kammerlader (9. plass, 81 poeng)
Siden sølvet i denne klassen i fjor har jeg bare skutt 26 skudd med kammerladeren, noe som viste seg å være litt for lite. Jeg er relativt fornøyd med 81 poeng, noe som gjorde at jeg innkasserte min første sisteplass i et NM. Jaja, en gang må bli den første.

Minié original (5. plass, 74 poeng)
Her brukes det samme våpen som i Lamarmora, men skytestillingen er liggende på 100 meter. Dette skal være en av mine beste klasser, men det gikk skeis. Tre tellende seksere er ikke noe å samle på. Til slutt endte det opp med 74 poeng, men jeg var jammen ikke alene om å skyte dårlig i denne klassen. Sondre Nordhagen imponerte virkelig med sine 91 poeng, hele 13 poeng foran Arne Riis på sølvplass. Jeg var bare fire poeng fra sølv, så alt i alt var det kanskje ikke så galt, men jeg er svært misfornøyd med prestasjonen i denne klassen. Det var vanskelige forhold, og det verste var sola som gikk opp og ned hele tiden. I tillegg var det litt vind, og selv om jeg passet på å skyte sakte gikk pipa varm, noe som førte til mirage.

Remington match (3. plass og bronse, 92 poeng)
I denne klassen skytes det med replika patronrifler, liggende på 100 meter. I fjor skjøt jeg godt i denne klassen og endte opp på 98 poeng. Jeg begynte med å skyte tre skudd i samme hullet, bare synd det var i nieren. Da måtte det skrus litt på siktet – først litt opp, så litt til venstre, og til slutt litt til høyre. Omsider havnet jeg rundt tieren, men bare to ville inn. Resten av skuddene lå og hånet meg i nieren. Marginene er små, men det holdt faktisk til bronse med en latterlig lav poengsum. Den eneste som imponerte i denne klassen var Atle Bergersen som vant med 97 poeng.

Jeg har faktisk skutt denne klassen i to NM på rad på den amerikanske nasjonaldagen med en amerikansk rifle, og begge gangene har det blitt bronse.

Nå er treningen i gang fram mot Nordisk mesterskap i Finland neste uke. Det blir spennende å se hvordan en kan prestere på fremmed jord.

Til slutt en videosnutt jeg mikset sammen fra NM.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.