Kategorier
Hobby Varia

Hvordan ta gode våpenbilder?

Med jevne mellomrom skriver jeg artikler til diverse tidsskrifter, og da må det ofte leveres bilder i tillegg til tekst. Bildene gir leseren et førsteinntrykk av artikkelen, og det er derfor viktig at de gir et positivt inntrykk. I vinter skrev jeg en artikkel om flint- og perkusjonsmusketter. Da jeg tok bildene til artikkelen lærte jeg et par triks. Kanskje du kan få bruk for noen av dem?

Med jevne mellomrom skriver jeg artikler til diverse tidsskrifter, og da må det ofte leveres bilder i tillegg til tekst. Bildene gir leseren et førsteinntrykk av artikkelen, og det er derfor viktig at de gir et positivt inntrykk. I vinter skrev jeg en artikkel om flint- og perkusjonsmusketter. Da jeg tok bildene til artikkelen lærte jeg et par triks. Kanskje du kan få bruk for noen av dem?

Kamerautstyr

Først litt om kamerautstyret. Jeg bruker et Canon EOS 500D kamerahus, og til muskettbildene brukte jeg tre forskjellige objektiver:

  • Sigma 30mm 1:14 DC HSM
  • Sigma 10–20mm 1:4-5.6 DC HSM
  • Canon 50mm 1:1.8 II
Kameraoppsett i garasjen
Kameraoppsett i garasjen (mobilbilde). Legg merke til at våpenet ikke er eksponert i direkte sollys.

Å ta gode bilder er en kunst. Det vanskeligste er etter min mening å ta bilder av langvåpen. De fleste har sikkert sett bilder av våpen på nett der fotografens sokker vises nederst i bildekanten, og du så vidt ser våpenet som er sentrert på midten, fullt av skygger på et spraglete sengeteppe. For å få alle detaljene fram liker jeg å ha en nøytral bakgrunn – gjerne hvit. Lyssetting er viktig for å unngå skygger. Siden jeg ikke har godt nok lys- eller blitzutstyr valgte jeg å ta bildene ute i dagslys – ikke i direkte sollys, men i skyggen.

Hang ’em high!

Å legge våpenet på bakken er også en dårlig idé – da er det vanskelig å unngå skygger. Jeg valgte derfor å henge våpnene opp i garasjeåpningen. Like bak våpenet hang jeg opp et hvitt. Men hvordan unngå at opphenget viser på bildene? Løsningen ble å bruke tynn sen (pass på at den er tykk nok til å holde våpenet!).

Under fotograferingen tok jeg bildene via PC-en. Dette er en fordel fordi en kan gjøre en del innstillinger direkte fra PC-en, blant annet finne hvitbalanse, stille skarpt, velge lukkertid og stille blenderåpning. Det er en nødvendighet at kameraet settes på et stativ. Dersom bildene ikke tas via PC-en bruker jeg fjernutløser eller tidsinnstilling for å unngå rystelser som kan gjøre bildet uskarpt. Når jeg først hadde hengt opp et våpen tok jeg bilder med forskjellige utsnitt: helbilder, halvbilder, utsnitt av lås og eventuelle sikter.

Ubearbeidet råbilde
Ubearbeidet råbilde.

Fremkalling i Photoshop og Lightroom

Når bildene er tatt er jobben langt fra over. Digitale bilder må «fremkalles» på lik linje med bilder fra analoge kameraer. Bildene blir tatt i råformat, og råformatet inneholder mye bildeinformasjon som må bearbeides. Fremkallingsjobben består i å justere farge, skarphet osv. I dette eksempelet besto jobben også av å fjerne bakgrunnen, og rester av opphenget.

Fjerning av bakgrunn og rester etter oppheng.
Fjerning av bakgrunn og rester etter oppheng i Adobe Photoshop.

Det første steget i fremkallingen var å ta bildet opp i Adobe Photoshop og fjerne bakgrunnen – eller dypetse som også kalles. Dette ble gjort ved å tegne et utsnitt rundt våpenet med penneverktøyet. Etterpå kan du legge på den bakgrunnen eller bakgrunnsfargen du vil. Fargejusteringen gjør jeg til slutt – enten i Photoshop eller Adobe Lightroom.

Ferdig bilde av en svensk M-1815 flintlåsmuskett.
Slik ser bildet ut når det er ferdig fremkalt. Våpenet på bildet er en svensk M-1815 flintlåsmuskett.

Dette var kjapt oppsummert hvordan jeg tar bilder av langvåpen. Hele resultatet kan du se i Hand- & LuftvapenGuiden 2011 som kommer ut like før sommeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.