Kategorier
Svartkrutt og skyting

Innstikkspipe i kaliber .22 til .45-70

Det er en overdrivelse å si at jeg skyter mye med røyksvakt krutt. Men, når en kan kombinere en Sharps modell 1874 i kaliber .45-70 med en .22 kaliber innstikkspipe, så betyr det billig treningsammunisjon.

Det er en overdrivelse å si at jeg skyter mye med røyksvakt krutt. Men, når en kan kombinere en Sharps modell 1874 i kaliber .45-70 med en .22 kaliber innstikkspipe, så betyr det billig treningsammunisjon. I tillegg så blir det mulig å trene bak garasjen, bak hytta, eller der det måtte falle seg. Det er ikke tvil om at en .22 sjenerer mindre enn en .45-70.

Da jeg kjøpte min Shiloh Sharps fra USA så kjøpte jeg på samme tid en innstikkspipe fra Dave Crossno. Han lager innstikkspiper til rifler i kaliber .40 og .45. Slike piper er egentlig en relativt enkel innretning. Kort fortalt så er det et gummikledt løp i kaliber .22 som er loddet fast til en hylse i .45-70. Pipa og løpet smøres inn med fett, og føres deretter inn i løpet. Den myke gummien følger riflingen, og pipa skrur seg lett på rett plass.

[image]

[image]

[image]

Ladingen foregår omtrent på samme måte som lading av en vanlig Sharps. Blokka senkes, og en patron føres inn i kammeret. Når skuddet er avfyrt så finnes det ingen utdrager, men det følger med en skrutrekker som du kan vippe ut tomhylsa med. Litt fiklete er det, men det fungerer greit.

Videoen under viser hvordan en skutt hylse fjernes med skrujernet, før en ny lades og skytes.

Hva så med presisjon? Den er ikke så aller verst. Jeg har foreløpig testet tre forskjellige ammunisjonstyper. Det ble skutt ti skudd på 50 meter. Resultatene kan sees nedenfor. Alt i alt er en innstikkspipe som dette et fint hjelpemiddel for å trene avtrekk, siktebilde og balansering av våpenet.

[image]

CCI Standard Velocity viste seg å gi best presisjon av de tre ammunisjonsmerkene jeg testet. Samlingen måler 23 mm, men det ble bare skutt 8 skudd. Jeg var rett og slett tom.

[image]

Federal Classic kom dårligst ut, selv om de tre merkene var ganske jevne. Samlingen er på 29 mm.

[image]

Winchester Rabbit Ammo hadde nok den absolutt høyeste utgangshastigheten, og smellet var merkbart høyere. Samlingen la seg midt mellom de to andre, med en diameter på 25 mm, eller ganske nøyaktig en tomme.

For å sammenligne så skjøt jeg en ti-skuddsserie med en kinesisk Norinco JW-20 halvautomatisk salongrifle, og presisjonen med denne var faktisk hakket dårligere enn med Crossno-pipa.

Er det noen som har forslag til andre ammotyper jeg bør prøve?

11 svar til “Innstikkspipe i kaliber .22 til .45-70”

Heisann

Prøv med Federal ammo det er mindre fett og dritt på kulene.
Funker fint i mine .22 våpen opp til 50 meter

det finnes også en patron fra Eley som heter Tenex BR 50
den holder glatt 12 mm eller bedre på 50 meter, men duger ikke over 70 meter da er det helt håpløst å skyte bra med den tunge kula, til 3 kr smellen er det ikke det billigste men det er den beste for presise skudd på 50 meteren

CCI ammo brukes av svært mange klubber til klubbskyting med håndvåpen, og det er ikke helt uten grunn. Det finnes flere typer fra CCI, og den jeg har brukt mye på skytebanen samler svært godt, samtidig som den koster 25,- for en pakke med 50 stk. Undersøk hva som finnes av modeller fra CCI og hvor du kan få kjøpt dem, så er du nok langt på vei til en billig og god treningsammo.

Kan du ikke bare ta en pakke med 22LR patroner, nappe ut alle kulene og hell kruttet inn i ovnen. Da har du jo hylse med randtenning klar til bruk. Kuler i 22 er det jo flere alternativer i om du ikke vil bruke originalkula?

En liten komantar til testskytingen din. Winchester Rabbit er jaktamunisjon (high Velosity) med mere krutt i hylsa så det var kanskje ikke så rart at det smalt mere. Men du fikk jo bekkreftet at utgangshastighet ikke har ikke så mye å si for presisjonen i forhold til vanlig standaramo.

Både CCI og Federal har blitt testet, men har også blitt anbefalt å prøve en type fra Eley.

Mike Sierra: Du kunne ikke vært mer on-topic! 😀 Har søkt litt etter .22 ladet med svartkrutt, men tror ikke det blir lett å få tak i.

Hei!
Tente på din ide og bestillte et løp, som kom på onsdag, og som di sier, den er grei å montere, og virker topp! Det eneste er at jeg har problem med å få patronen helt inn i kammeret, måtte «banke» de inn med en liten plast-sak, er det normalt?

Ja, kammeret er noe trangt, Crossno sier vel selv at det er match-kammer. Trangheten kommer litt an på hvilken ammunisjon du bruker. Jeg bruker å presse patronen så langt inn som mulig med tommelen, og deretter presse blokka patronen på plass når jeg hever den. Tommelen blir dessverre litt sår dersom du skyter en pakke eller to i slengen.

Jeg prøvde en gang å veie og sortere 22lr.
Jeg delte ammoen inn i tre «klasser», lett,middels og tung.
Om man er ute etter å forbedre presisjonen på billig 22lr så har det faktisk noe for seg, selv om det ikke er en revolusjonerende forbedring så gjør det ihvertfall ikke samlingene større.
Dette var et tips jeg plukket opp fra et eller annet våpentidsskrift på slutten av 90tallet tror jeg det var 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.