Kategorier
NM 2009 Svartkrutt og skyting

Veien mot NM

I påsken har jeg bestemt meg for hvilke klasser jeg skal skyte i skive-NM 2009. Fram mot NM kommer jeg til å blogge litt om statusen. Kjenner jeg meg rett kommer innleggene også til å fungere som en huskeliste for meg selv.

I påsken har jeg bestemt meg for hvilke klasser jeg skal skyte i skive-NM 2009. Fram mot NM kommer jeg til å blogge litt om statusen. Kjenner jeg meg rett kommer innleggene også til å fungere som en huskeliste for meg selv.

Jeg kommer i år til å satse på mange, men «enkle» klasser. Jeg har aldri deltatt i et mesterskap uten å skyte fri flintlåsrifle (Maximilian), men i år velges denne klassen bort. Jeg har i stedet bestemt meg for følgende klasser:

Minié original og Lamarmora original
Disse klassene er helt like, med unntak av at den første klassen skytes liggende på 100 meter, mens den andre skytes stående på 50 meter. Det benyttes militære munnladningsrifler. I disse klassene kommer jeg til å bruke min originale P-1856 Army Short Rifle, kaliber .577″. Denne rifla går bra med 55 grains sveitser 3 og Lymans Old Style miniékule. Denne klassene er enkel å skyte. Det er ikke tillatt med pussing mellom skuddene, så der er bare å helle i krutt etterfulgt av en kule og en tennhette.

Ting som gjenstår: Sjekke treffpunkt på 50 og 100 meter. Jeg har nok av kuler og krutt til denne klassen, men må koke opp litt kulefett.

[image]

Remington replika (100 meter liggende)
Dette er klassen for replika patronrifler, det vil si en nylaget kopi av en original. Her kommer jeg til å bruke Sharps-rifla fra Shiloh i kaliber .45-70. Denn rifla bruker jeg sveitser 4 i, og her begynner det å minke i kruttboksen. Jeg har kun nok krutt til ca. 100 skudd, men denne rifla går også brukbart med sveitser 3.

Når det gjelder kuler har jeg ikke bestemt meg. Denne rifla går svært godt med papirviklede kuler, da må det pusses mellom hvert skudd, og det vet jeg ikke om jeg gidder. Jeg heller mest til Creedmoor-kuler med fettriller.

Ting som gjenstår: Bestemme meg for kuletype. Montere ny skytereim, og stille siktet i svarten på 100 meter.

[image]

Remington original (100 meter liggende)
Dette er klassen for orignale patronrifler, og her kommer jeg til å bruke min 12 mm Husqvarna Remington rolling block laget i 1874. Denne har jeg ikke skutt med på et par år, men den fungerte bra med 50 grains sveitser 3 og en Jämtkule.

Ting som gjenstår: Skyte inn, lade nye patroner (har 50 ferdigladede liggende).

[image]

Mariette (25 meter stående)
I denne klassen skytes det med kopier av perkusjonsrevolvere på 25 meter. Her skal jeg bruke en Uberti Remington New Army i kaliber .44. Jeg har tidligere brukt 28 grains Wano PP i denne revolveren, litt semulegryn som mellomladning og en .454″ kule på toppen.

Ting som gjenstår: Teste ladningen på 25 meter.

[image]

Smith & Wesson (25 meter stående)
Her skytes det med kopier av patronrevolvere. I denne klassen kommer jeg til å bruke samme revolver som i Mariette, men med en konverteringstønne fra R&D i .45 Colt. Patronene laboreres med 20 grains Nitedals FFFg, semulegryn som mellomladning og en .454″ rundkule.

Ting som gjenstår: Skyte inn på 25 meter, lade patroner. Muligens handler flere hylser.

[image]

18 lødig kammerlader (100 meter liggende)
Dette er klassen for originale umodifiserte norske kammerladere, og jeg kommer til å bruke min to-bånds M/1849/59 kammerlader. Jeg var litt i tvil om jeg skulle skyte denne klassen, men alle nordmenn med respekt for seg selv burde stille i denne klassen! Her er jeg ganske på bærtur. Jeg har ikke skutt kammerladeren inn, og må file til et av replikasiktene jeg fikk laget for noen år siden. Jeg bruker Wano P i dette våpenet, men kruttboksen er så godt som tom. Alternativet er sveitser 5 eller Wano PP. Jeg kommer til å bruke NEI-kula, enten med eller uten vikling.

Ting som gjenstår: Hva er det som ikke gjenstår?

[image]

Andre ting som gjenstår
I løpet av vinteren er den fra før dvaske kroppen blitt omtrent 77000 grains for tung. Det får være et mål å komme seg i litt bedre fysisk form til mesterskapet begynner.

13 svar til “Veien mot NM”

Hehe, det finnes vel medisiner som kan senke blodtrykket? 😉 Neida, jeg har ingen ambisjoner, og da forsvinner nervene fort. Glemte å nevne at det kun blir tid til et par treninger med hvert våpen. Det blir nok mye listefyll.

Etpar treninger per våpen? Det grenser til juks, Øyvind…
Skal forsøke å bli litt overtent selv, dog ikke angående rekylflesket. Gleder meg til sommerens kappleik.

Du får prøve å tøyle deg så godt du kan, Jæger. Overtenning og våpen høres ikke bra ut. 🙂

Flott at du kommer med Kammerlader!, det er jo den som er kjekkest å skyte med. Skulle vært stas om klassedeltagelsen blir større enn i 2008

To skytinger med hvert våpen? Er ikke det vanlig da? En gang på bane hjemme for å teste funksjon og en gang på NM. (Ti skudd til innskyting og tre til målskyting = tretten skudd). Kan jo fort komme opp i 30 poeng og det bør holde.

Hører utvilsomt med til kategorien «bare for gøy» under årets NM. Kammerladeren får vel luftet seg med sånn omtrent 100grn. sprengkrutt. Er glad bare jeg får ut de 13 i sånn ca. samme retning.Slumper det inn et treff eller to i svarten, ja så er jeg storveis fornøyd.

Vinner vi ikke konkuransen kan vi vinne banketten,,
Der har vi som har litt pondus en fordel..

Proud: Det må pusses for hvert skudd, ellers forsvinner presisjonen. Jeg skal få lagt ut en artikkel om papirvikling snart. Den har vært under arbeid siden i fjor.

Jeg er vel ikke akurat over trent til NM kan man si…Men som Nevs sier her at vi vinner banketten i steden for. Det er viktigere med det sossiale en å hevde seg, i alle fall i år:)

Kom snart med artikkelen om papirvikling da, for den høres spennende ut. For kammerladderen har satt noen grå år i hodet mitt.

Perk71, skal kjappe meg! 🙂 Den har ligget en stund nå, og jeg holder på å gjøre den ferdig. Jeg vet ikke om det hjelper så mye med tanke på kammerladeren, for artikkelen går helst på bruk i patroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.