Kategorier
Svartkrutt og skyting

Oppsummering sesongen 2009

Sesongen 2009 er over. Kjapt oppsummert så har det vært en god sesong, tatt i betraktning det magre treningsgrunnlaget. Høydepunktet i år var nok norgesrekorden i Minié original under Nordisk mesterskap, mens 98 poeng i Remington replika og sølv i kammerlader under NM også var greie resultater å ta med seg.

To sølv og tre bronse fra NM og nordisk sesongen 2009
Tre sølv og to bronse fra NM og nordisk sesongen 2009.

Sesongen 2009 er over. Kjapt oppsummert så har det vært en god sesong, tatt i betraktning det magre treningsgrunnlaget. Høydepunktet i år var nok norgesrekorden i Minié original under Nordisk mesterskap, mens 98 poeng i Remington replika og sølv i kammerlader under NM også var greie resultater å ta med seg. Siden det ikke finnes approberte stevner på Vestlandet, så har jeg kun skutt to tellende konkurranser i år: Norgesmesterskapet på Birkeland utenfor Kristiansand og Nordisk mesterskap på Åsheim skytebane. Her ble det til sammen fem medaljer: tre sølv og to bronse, i tillegg til norgesrekorden. Til neste år satser jeg på å delta på flere approberte stevner, og kanskje ta turen til Sørlandet oftere. I bergensregionen arrangeres det konkurranser med håndvåpen, så det finnes også muligheter lokalt. Det hadde også vært interessant å få til et distriktsmesterskap for regionen Sør- og Vestlandet.

Norgesrekord Minié original med 88 poeng.
Norgesrekord Minié original med 88 poeng.

Jeg er ikke helt fornøyd med skytingen i klassen Lamarmora original – det vil si stående militær perkusjonsmuskett på 50 meter – men det får tilskrives lite trening. Jeg skjøt faktisk best å trening i Lamarmora i begynnelsen av sesongen, så her må det mer trening til for å kunne skyte stabilt!

Internasjonalt så arrangerer danskene Nordisk til neste år, og VM arrangeres i Portugal. Det hadde vært morsomt å skyte i begge disse konkurransene, og målet er å få tid til i hvert fall én internasjonal konkurranse. Når først VM er i Europa så burde en jo benytte sjansen og få måle seg mot verdenseliten.

Mål for 2010

98 poeng i Remington replika.
98 poeng i Remington replika.

Til neste år satser jeg spesielt på å bli en bedre ståendeskytter, og kommer sannsynligvis til å delta i den nye 12 mm Remington-klassen (stående på 50 meter), og Miquelet original (militær flintlåsmuskett, stående på 50 meter). Jeg må bare få skaffet meg en god muskett først. Jeg kutter muligens ut Remington original siden klassen nærmest har blitt en trapdoor-klasse, der jeg med mitt våpen ikke har mulighet til å konkurrere i toppen.

Håndvåpenklassene er egentlig bare tidsfordriv for meg, men siden jeg fikk to fjerdeplasser i klassene jeg skjøt i NM 2009 så kommer jeg kanskje til å satse litt mer på håndvåpen til neste år. Vi får se hva det blir tid til – det blir uansett bare snakk om revolverklasser.

Konkrete mål:

  • Skyte over 92 poeng i Minié original
  • Skyte over 92 poeng i Lamarmora original
  • Skyte over 95 poeng i 18 lødig kammerlader
  • Skyte over 90 poeng i Mariette
  • Skyte over 90 poeng i Smith & Wesson replika
  • Skyte jevnt over 95 poeng i Remington replika
  • Skyte over 90 poeng i den nye klassen 12,17 Remington
  • Skaffe en god flintlåsmuskett og skyte i klassen Miquelet original
  • Trene mer alternativt og opprettholde et sunt kosthold
  • Skyte mer!

7 svar til “Oppsummering sesongen 2009”

Jeg liker din ambisiøse målsetning, bortsett fra det nest siste punktet på lista. Hva betyr det? Jeg anser piperøyking og kaffidrikking for å være fullverdig alternativ trening…
Hadde som du skriver vært moro om det ble et DM til neste år. Tror ikke vi i KGP er helt gira, kanskje en annen klubb i distriktet kan overtales?

Hvorfor skal det bli slik at den som har skrapet sammen penger til et godt orginalvåpen, skal føle et stigma fordi børsa går godt? Det er jo et orginalt svartkruttvåpen fra den perioden vi søker å gjenskape skytingen fra? Denne benevnelsen «trapdoorklubb», har en definitivt negativ ladning. Det er sikkert nok slike rifler til oss alle sammen, men hvis jeg føler meg uglesett fordi at jeg bruker ei slik børse, så er jo det også grunn til å sløyfe denne klassen. Dette synes i allefall jeg at er en litt for negativ tilnærming av et egentlig ikke eksisterende problem. Jeg kjøpte denne for at den har en historisk sus over seg, om ikke susen er Norsk.

Ja, også selvfølgelig fordi at den er tøff også da.hehe. Kan bruke Lundsrifla i den klassen også jeg. Den går omtrent likeens.

Nå skal du ikke føle deg uglesett fordi du har et godt originalvåpen, men kjører du Porsche må du nok finne deg i kommentarer fra oss som kjører Toyota. Kommentarene bunner selvsagt i misunnelse og irritasjon fordi vi ikke selv når opp. Trapdoor-riflene er fullt ut lovlige å bruke i klassen «Remington», og du bruker selvfølgelig det beste våpenet du har tilgjengelig. Det hadde jeg også gjort. Men, det er også en annen side av denne saken: Da denne klassen i sin tid ble opprettet var en av tankene bak at de mange skandinaviske militære og sivile Remington rolling block-riflene skulle få en klasse der de kunne benyttes. På den tiden fantes det ingen klasser for patronvåpen – kun munnladere. Nå står en etter min mening i fare for at de gamle skandinaviske våpnene havner på veggen igjen. Et kompromiss i så måte er den av året nye Remington-klassen som skytes stående. Her stiller alle likt, og jeg kommer til å satse på denne i stedet for liggende-klassen.

At jeg muligens slutter å skyte i denne klassen med min 12 mm Remington handler mest om prioriteringer. Jeg velger å prioritere de klassene der jeg oppnår høyest poengsum. Det er også grunnen til at jeg har sluttet å skyte i klassen «Maximillian». Her skyter de fleste som vinner noe med Pedersolis Mortimer-rifle med dioptersikter – etter min mening et sjelløst våpen – mens jeg brukte min langrifle med åpne sikter, uten å være i nærheten av å krype over 90-tallet på resultatlistene. Jeg liker ikke å være listefyll, og derfor finner jeg meg heller andre klasser som passer meg bedre.

En noenlunde lik diskusjon har vi jo når det gjelder «juksejakker» – det vil si moderne skytejakker. Her står vi så vidt jeg skjønner på samme side, og i likhet med medlemmene i det du kaller «trapdoor»-klubben, så må de også tåle mange kommentarer. Under NM i år skjøt jeg 98 poeng i Remington replika – uten skytejakke. Det var tre skyttere som skjøt 98 poeng, og de to andre brukte skytejakker. Jeg velger å tro at jeg hadde skutt 100 med skytejakke! Eller kanskje ikke … 😀

Hei.
Har vært en tur på skytebanen med Lundsrifla. Jeg tror at jeg velger å bruke den i Remington orginal heretter. Jeg er enig i at de skandinaviske børsene bør få en viss prioritet i skytingen. Uansett så vil det bli mer koselig på banen med den børsa, og da vil jeg ikke insistere på å bruke den Amerikanske. Jeg velger derfor som den relativt ferske nykomlingen jeg er, å legge meg flat for at vi i framtida skal kunne ha det fredlig og trivelig både på møter og på banen. Jeg flytter antagelig bruken av den over på «langholdskytingen». Da kommer den mer til sin rett, liksom. Har tenkt over dette eb stund, men ville alikevel ha en liten diskusjon rundt det, for å se på synspunktene og argumentene. Jeg driver med dette for å kose meg og å ha det moro med gutta og de få jentene som er med, og ikke for å «krangle». Mye bedre å gjøre litt for å bevare «husfreden». Den tøffe westernbørsa får heller bryne seg på lange præriehold.hehe Etter at internett har kommet til i større og større grad, så har jo tilgangen på disse utenlandske børsene blitt bedre og bedre også. Dette gjør jo sitt til at slike diskusjoner blir mer relevante i dag enn det de var for ti – femten år siden. Jeg bøyer meg for det gamle og etablerte. En annen måte å se det på, kunne jo være den å betrakte andre typer gamle våpen som forfriskende krydder, men man kan som kjent ikke leve på krydder alene.

Jeg synes du skal fortsette å bruke trapdooren din, jeg. Siden du er godt innenfor regelverket håper jeg ikke at det er noen som krangler og lager dårlig stemning på banen. Et par diskusjoner om retning og veivalg må vi tåle uten at det blir personlig. Personkonflikter har vi nok av i miljøet allikevel. Inntil det foreligger en eventuell endring av regelverket synes jeg du skal bruke det du har med god samvittighet.

Hei.
Det er godt å høre at du synes som du gjør, Øyvind. Alikevel, og ved nøye gjennomtenkning, så er det så avgjort et poeng det at man rissikererat de nordiske børsene blir hengende på veggen, hvis mang får seg utenlandske børser som går bedre. Det er jo ikke på noen måte det vi vil, vi som har slike Springfieldrifler. (Nå er det i rettferdighetens navn, foreløpig ikke skutt noen store poengsummer med disse på noe stevne jeg vet om.

Jeg merket i sommer da vi var på NM og Nordisk, at det var en skeptisk stemning rundt særlig dette
siktet som Spr.field’n er utstyrt med. Alle husker vi debatten om mikrometerjusterbart diopter osv. Jeg tenker som så, at hvis det bidrar til dårlig stemning og mumling i krokene hvis jeg bruker ei slik børse, så vil jeg for om mulig å gjennvinne den gode tonen, føye meg, i stedet for å stå på argumentet om at det lov å bruke den. (kanskje en regelforandring er nødvendig?) Hele grunnlaget og motivasjonen for å delta i og å være en del av dette miljøet, er nettopp å ha det hyggelig. Tenk om vi alle kunne holde fokuset på å ha det trivelig sammen til en hver tid, og heller heve oss/meg over småtterier i større grad enn vi/jeg desverre noen ganger gjør.

Men, men, man er jo et menneske, og så vidt meg bekjent, så har det ikke et øyeblikk vært total fred på kloden siden vi hoppet ned fra trærne og reiste oss opp på to bein.

Jeg syntes en skal bruke våre nordiske geværer mest mulig , det er tradisjoner å føre videre . Nå som jeg har begynt å forske på Lundsrifla kan det bli moro å se hvor mange av det kaliberet som dukker opp .Men Sharps og Remington har jo sin force men jeg ser ikke noen som bruker de «gamle» Malmkolm kikkertsiktene . Jeg har bestilt et slikt til å bruke på min gamle RB i 8x58RSauer og gleder meg til at det kommer . Og jeg lever i håpet om at en Lundsrifle skal komme min vei også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.