Kategorier
Svartkrutt og skyting

Svartkruttskyting som OL-gren

Hvert fjerde år får curlingsporten et voldsomt oppsving i forbindelse med OL. Curling har en del likheter med svartkruttskyting. Begge er presisjonsidretter som oppsto i senmiddelalderen, og begge har rundt 1000 aktive utøvere i Norge. Den store forskjellen er at curlingen evner å nå ut til de store massene – selvsagt med god hjelp fra OL.

Hvert fjerde år får curlingsporten et voldsomt oppsving i forbindelse med OL. Curling har en del likheter med svartkruttskyting. Begge er presisjonsidretter som oppsto i senmiddelalderen, og begge har rundt 1000 aktive utøvere i Norge. Den store forskjellen er at curlingen evner å nå ut til de store massene – selvsagt med god hjelp fra OL.

Svartkruttskyting har også vært lansert som OL-gren. I 1996 ble det jobbet for at svartkruttskyting skulle være oppvisningsgren under OL i Atlanta, men dessverre kokte det ut i kålen. Det jobbes derimot fortsatt med å få svartkruttskyting på OL-programmet til OL i London i 2012. Følgende ble notert i et møtereferat fra det internasjonale svartkruttforbundet MLAIC i 2008:

«Italy’s proposal that the MLAIC seek official recognition by the CIO or GAIFS and attempt to be a demonstration sport in the 2012 Olympics in London was discussed, and it was decided that the MLAGB and Secretary General will approach the organizing committee of the Olympics regarding the possibility.»

Hva det ble til vet jeg ikke. Det vi mangler er noe som kan gjøre svartruttskytingen publikumsvennlig. Dersom jeg skulle lansere min egen vri på et eventuelt OL-program måtte det være en slags ti-kamp med ti klasser fra det tradisjonelle MLAIC-programmet – der skytterne måtte mestre både håndvåpen, rifle og muskett. Vinneren blir den med høyest poengsum sammenlagt, maksimalt 1000 poeng. Med flammer, røyk og og en påkostet fjernsynsproduksjon hadde dette garantert blitt en vinner!

Alternativt kunne vi hatt skiskyting med svartkruttvåpen i vinter-OL. Det hadde vært noe – kluss under lading av ekstraskudd hadde fått en ny dimensjon!

3 svar til “Svartkruttskyting som OL-gren”

Vi får håpe at dette kan komme med som oppvisningsgren. Kanskje ikke så veldig spennende for publikum, som du sier. Men vist som opptak der seriene kan kjøres mot hverandre kan det bli spennede nok. Og leirdueskyting bør være enkelt nok å henge med i for et tilstedeværende publikum.
TB

Det blir vel neppe noe av det, men gøy hadde det vært. Når det gjelder underholdningsverdi så er det vel lite som er mindre spennende enn f.eks. 50 fripistol, som er en offisiell OL-gren.

Bridge var faktisk demonstrasjonsgren i vinter-OL(!) i Salt Lake City i 2002, så de tar inn så mangt.

Vi får sette vår lit til at VM Langhold på Bisley 2011 kan ha en positiv innvirkning på det hele.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.