Kategorier
Svartkrutt og skyting

Om klær og juksejakker

På svartkruttskytebanen kan skytterne deles inn i tre grupper – alt etter bekledning. Noen fantaster tar den helt ut, og kler seg i replikaklær fra 17- eller 1800-tallet. All ære til dem for det – de er med på å gjøre sporten mer fargerik, men kanskje også et lite klovnepreg i visse sammenhenger. I motsatt ende av skalaen finner vi skytterne som tar på seg en moderne skytejakke (skytebukser ble forbudt i konkurranser i regi av MLAIC for noen år siden).

På svartkruttskytebanen kan skytterne deles inn i tre grupper – alt etter bekledning. Noen fantaster tar den helt ut, og kler seg i replikaklær fra 17- eller 1800-tallet. All ære til dem for det – de er med på å gjøre sporten mer fargerik, men gir den kanskje også et lite klovnepreg i visse sammenhenger. I motsatt ende av skalaen finner vi skytterne som tar på seg en moderne skytejakke (skytebukser ble forbudt i konkurranser i regi av MLAIC for noen år siden). På større stevner så er denne gruppen i flertall. I midten ser du skytterne som kler seg «vanlig», det vil si at har på seg moderne fritids- eller jaktklær. Denne gruppen er nok i flertall på lokale stevner, der breddeskytterne deltar. Det ovennevnte gjelder selvsagt muskett- og riflebanen. Håndvåpenskytterne har som regel en mer avslappet holdning til bekledningen, selv om jeg har sett at skyttere med hansker som omtrent låser håndleddet har blitt fersket under større mesterskap.

Moderne skytejakkeMen nok om håndvåpenskytterne. Det er ingen hemmelighet at jeg vil ha bort moderne skytejakker – eller «juksejakker» som de også kalles. Spesielt gjelder dette i militærklassene. Er det egentlig ikke litt merkelig at det er tillatt å skyte med flintlåsmusketter som er laget på 1700-tallet, og så kle seg i moderne skytterutrustning? Moderne krutt er ikke lov. Moderne kuler er heller ikke lov. Det stilles også strenge krav til muskettens autensitet. Hvorfor skal da moderne skytejakker tillates? Nei, da har jeg mer respekt for de som kler seg i originalbekledning, selv om jeg vil påstå at både juksejakkene og de som kler seg i historiske klær muligens er med på å skremme bort potensielle nye skyttere.

Hvorfor bruke moderne skytejakker?

Hvorfor er moderne skytejakker tillatt? I Norge følger vi det internasjonale MLAIC-reglementet, og her er moderne skytejakker tillatt. Forbudet mot skytebukser var et skritt i riktig retning. Motstanderne mot forbudet argumenterte blant annet med at buksene ga støtte til ryggen, og at skytebuksene var nødvendige for skyttere med ryggproblemer. Men, om skytejakkene forbys, bør da også irisblendere, fargefilter, moderne briller og lignende også forbys? Hvor langt skal en gå? Jeg har også hørt noen argumentere for at det fantes skinnklær i hine hårde dager også, men jeg er uenig i at det kan sammenligne fortidens skytterbekledning med det som brukes på moderne DFS-stevner.

Selv skyter jeg i en gammel feltjakke av ull, og tilhører dermed den midterste gruppen. Jeg har flere ganger de siste årene havnet på medaljeplass i NM og Nordisk der de tre øverste plassene har hatt lik poengsum, og jeg har vært eneste uten moderne skytejakke. Det vil med andre si at det er full mulig å skyte godt også uten skytejakke, og det er også mulig å havne øverst. Men, jeg antar at fordelen med skytejakka er så stor at det er mulig å knipe inn opptil flere poeng med den.

I nyopprettede nasjonale klasser ser vi at moderne skytejakker ofte forbys. Mitt håp er at dette er en trend som vil bre seg også til andre land.

Hva mener dere? Hvordan bør vi kle oss på banen?

9 svar til “Om klær og juksejakker”

Godt at denne saken luftes, Øyvind! Jeg betegner meg selv som skytter i den midterste gruppen med enkelte sprang til det historisk korrekte eller wanna-be klovn. Det er trist at for eksempel svenske flintlåsmusketter og andre som originalt har skur i tangen er forbudt samtidig som man tillater så mye tull i klesveien. OK, skal ikke blande dette for mye inn i debatten. Jeg er motstander av moderne hjelpemidler som skytejakker og hansker. Jeg mener de skulle vært forbudt i alle klasser, subsidiært at det ble opprettet egne match-klasser for de som bruker dette utstyret. Hva briller og irisblendere angår er jeg litt usikker. Foreløpig klarer jeg meg mer enn godt nok med vanlige briller. Men om folk har problemer med synet bør det kanskje være tillatt å få lov til å bruke dette fpr å ikke utelukke noen.

Kort fortalt – jeg synes det bør være en inkluderende kles- og utstyrkodeks i MLAIC. Kom som du er, løstsittende tøy (helst i naturmaterialer ull, bomull, silke, lær med tanke på syntetmaterialers dårlige brannhemmende egenskaper) og alt fra joggesko til støvler men ikke «slalomstøvler». Bremluer og hatter for skygge er greit men man kan godt kutte ut skytehatter/bremmer.
Akkurat som jeg ikke ønsker «moderne skytterustyr» vil jeg heller ikke at noen skal bli påtvunget å måtte kjøpe briller, sko eller tøy av type eller modell fra en gitt tidsepoke.
Mest mulig moro for alle!

Vi får vise at det er mulig for alle å gjøre det godt. Ikke la dere bli skremt av at det motstanderen hiver på seg av utstyr – inni der er det bare en vanlig skytter av kjøtt og blod…

Og ja – det er tifredsstillende å ta gull i bare snekkershortsen 🙂

Her er jeg stor sett enig i alt du skriver, kanskje rent bortsett fra det med match-klasser. Jeg synes vi har nok klasser som det er. Det hadde vært bedre å samle flere skyttere i de klassene vi har.

Du er vel en av de få som har tatt gull omtrent nøgen, så jeg forventer ikke å se deg i juksejakke med det første. 🙂

Er enig at det sagtens er klasser nok. Derfor skrev jeg subsidiært.
Eller andre løsninger som at skyttere med juksetøy kan få lov til å boltre seg i Vetterli eventuelt bli plassert i replikaklassene uavhengig om de har original- eller replikavåpen. Men allerhelst skulle jeg sett styggedommen forbudt, da bortfaller alle problemer vi diskuterer nå 😉

Enig med deg Øyvind F. Alle disse jukseartiklene som skytejakker,hansker,spesialtilpassed skytebriller og irisblendere burde lukes vekk fra svartkruttmiljøet, og da mener jeg helt vekk og ikke opprette egene klasser for slike brukere.

Da jeg begynte med svartkruttskyting for noen år siden ble jeg meget overasket over alt dette moderne utstyret som var tillatt å bruke, mens når det gjalt våpnene var det et forferdelig flisespikeri om hva som var tillatt eller ikke.

Jeg vet at jeg erter på meg mange ved å blande meg inn i denne diskusjonen .
Det er så uendelig mye lettere å holde inne med det man mener .
Den holdningen gir i beste fall bare en flau smak av manglende meningsmot .
Det kan være godt å få sagt hva man mener om tingene .
Det er en salgs skrekkblandet fryd synes jeg, og uten at jeg hverken har erfaringen eller har tenkt å pådra meg den, så kan jeg tenke meg at det ligner litt på følelsen den
som hopper i strikk har i det han/hun lar det stå til, og kaster seg ut i løse lufta .

Jeg bet meg merke i det som ble sagt om at regelene da det gjelder selve våpenet
er flisespikkende nøye, mens man kan spjelke kroppen og delvis ekstremitetene
med remedier som ikke har noe med historisk skyting å gjøre, da det kommer til bekledning .

Jeg lånte en skytterjakke på trening noen ganger for et par år siden .
Jeg tilstår også at det ble et stevne med denne jakka på,
før jeg rev meg løs i fra den snikende avhengigheten som jeg
følte var i ferd med å feste seg .

Jeg er glad for det i dag, og jeg synes det bare er enda mer moro de gangene skytinga går brukbart .
Da er det jo også sannsynlig at jeg hadde klart å skyte den serien like bra med skytter-jakka også .

«juksejakke» er det noe man bruker når man e på sjyen og jukser etter fesk?
Seriøst: Hvor i vårt stadig mere detaljerte regelverk står det at det ikke er tillatt med skytejakke? Ingen steder som jeg kan finne ut og da er det tillatt så da vil jeg heretter referere til bekledningen som enkelte får åndenød av og se på til skytterjakke.
Tidligere så har jeg syntes at det virket rart at det var tillatt med «moderne» skytejakke i en sport det det strebes etter orginalitet i alle bauer og kanter å jeg har ikke benyttet meg av dette plagget som gir enkelte høyere blotrykk og andre assosiasjoner til avhengighetskapende kjemiske substanser, men uansett hvor mye jeg nektet og benytte meg av denne vederstyggeligheten så var det merkelig nok ingen som brydde seg. Og vet dere Hvorfor: Det er tillatt i MLAIC sine regler på lik linje med Beryliumsnippler med små tennhette, nye sikter montert på «orginale» våpen , nye løp limt inn i gamle pluss flere obskøne ting i denne sporten som «tilstreber» orginalitet.
Er man uenig i et regelverk så må dette forandres på innsiden og få en «kleskodeks» som passer den tidsepoken som det tilstrebes , ikke gjennom og se ned på de som gjør det som regelverket tillater!
For de som ønsker og kle seg tidsriktig så er det flere andre organisasjoner som gjør det, det er til og med parader der det er «kostymer» i flere kulører og tidsepoker som kan fenge den ene og andre legningen.
Hvis noen ønsker og forandre regelverket med en skikkelig begrunnelse på hvorfor ikke skytejakken skal være tillatt så skal den/de få min støtte , men inntil da vær så snill og ikke hetse folk som ikke gjør noe galt.
Jeg kan ikke se hva vår sport tjener på at folk referer til juks når ting er tillatt, jeg bruker ikke enhver annledning til og slenge juks etter folk som reliner børsene sine eller bytter løp i orgialvåpen, setter nye sikter på «orginale» våpen osv…… (mye jeg kunne referert til)
Til Øyvind: Du skyter like godt som de du konkurer med uten skytejakke og da blir det jo et spørsmål om kleskodeks, er kanvas og lær verre enn forsvarets jakke eller for den del utgåtte skinnjakker?
Dette innlegget går ikke på person men på meninger.

Mvh. Hoppagåresleivskudd

Hoppagåresleivskudd: Jeg tror vi skal være enige om å være uenige 🙂 Som jeg skriver ovenfor er jeg fullstendig klar over at skytejakker er tillatt. Sporten gikk i riktig retning for noen år siden da skytebukser ble forbudt. En gang håper jeg at jakkene forsvinner også. Det er etter min mening ingen tvil om at disse jakkene er til fordel for de som bruker dem. Bruken av ordet «juksejakke» er selvfølgelig ment som et stikk til de som bruker moderne skytejakker, og faktisk var fra en med slik bekledning jeg hørte uttrykket første gang.

Slik jeg ser det handler det om sportsånd. Bjørn Dæhlie og andre norske langrennsløpere oppholdt seg i høydehus for å oppnå resultater. I manges øyne var dette en gråsone i etisk sett, og grenset opp mot doping. I dag har vi et særnorsk forbud mot høydehus. Hvor langt skal vi og MLAIC gå? Skytejakker? Topunktsreimer? Pyrodex? Lasersikter?

En annen ting jeg misliker sterkt er musketter og rifler fra 17- og 1800-tallet som er overklistret med glorete klistremerker. Men det er en annen sak.

Uff, dette er tøtsji .
Tørr ikke si mer je .
Har nemlig berryliumnipler i revolvertønna
og i munnladerrifla .
Ikke bare bra det heller .
De varer lenger enn jern og stål, antagelig .

Jeg skyter like bra uten desse skytterjakkene som stabilisere mykje skytterne under skyting. Jeg mener skytterjakker er juks på lik linje med reim og nærmest forstørrelses glass foran øyet og caps med klaffer. Bruker vi slikt i militæret?. Bruker vi det på jakt?. Svaret er nei. Skyting skal foregå mentalt og jeg mener også att mykje av skyting har med kroppen og gjøre og huet. Juksejakker tror jeg har med penger og gjøre som reklame og bransjen tener jo penger. Lære opp andre junior skyttere med jukseklær hva lærer man av Det?. Nei jeg mener dem som skyter uten slike klær har mer krav på medaljer en folk som jukser med stabilisering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.