Kategorier
Media

Helvete på hjul

En av mine favorittserier på TV for tiden er den amerikanske westernserien Hell on Wheels. Handlingen er lagt til tiden like etter den amerikanske borgerkrigen (1861–1865), og serien følger byggingen av den transkontinentale jernbanen som bandt USAs øst- og vestkyst sammen.

Hell on Wheels kan kanskje ikke måle seg helt med Deadwood, men har noe av den samme, mørke stemningen. Det er persongalleriet som bærer serien, for selve historien er ikke all verden. Til og med min samboer, som ikke er spesielt interessert i sjangeren, liker serien godt på grunn av de interessante karakterene.

Hovedpersonen Cullen Bohannon – en desillusjonert sørstatsveteran som leter etter sin kones og barns morder – er så beinhard at det grenser til det parodiske, mens Tor «The Swede» Gundersen (som egentlig er nordmann) er hysterisk morsom, kanskje spesielt for oss nordmenn. Han spilles av norsk-kanadiske Christopher Heyerdahl – en fjern slektning av Thor Heyerdahl – som nyter godt av sine norske aner i rollen. Norsk-engelsken er fabelaktig, blant annet i dette klippet!

Produsentene har også noen interessante vrier på westernsjangeren. Legg merke til hvordan musikken brukes i denne slagscenen mellom siouxindianere og soldater. Sangen Timshel, fremført av det engelske bandet Mumford & Sons, møtte jeg igjen noen måneder senere da den ble sunget i et bryllup – som også fungerte utmerket.

Også når det gjelder våpen er det meste korrekt. I første episode av første sesong blir Bohannon gjenkjent som sørstatsmann fordi han bærer en Griswold & Gunnison-revolver, noe som tyder på at produsentene vet hva de holder på med. Ellers er det mye perkusjonsrevolvere, konverteringer, Henry-rifler og Winchester Model 1866. Lokomotivene og det jernbanetekniske skal jeg ikke uttale meg om.

Sesong to går i disse dager på Vox søndager kl. 22:00. Dersom du ikke fikk med deg første sesong, så finnes den på DVD. Den er produsert av AMC, som også står bak den fantastiske serien Breaking Bad.

3 svar til “Helvete på hjul”

Takk for flott blogginnlegg, fikk med meg hele sesong 1.Har ikke fått med meg at toget har rullet ut fra stasjonen igjen, får løse billett og klyve ombord til søndag 😉
Våpenteknisk slettes ikke verst.
The swede er noe for seg sjøl, ja!

Takk for tipset! Nå har jeg sett en episode fra i går, slett ikke værst! PVR`en er satt til serieopptak, så da kan jeg spole vekk reklamen! 🙂

Kjøpte denne serien og blei «hekta». Herlig musikk, herlige karakterer. Spesielt the «Swede» som jeg synes «bærer» mye av karaktergalleriet.
Den melankolske stemningen, og det uventede som inntreffer, fanger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.