Kategorier
Svartkrutt og skyting

Holdninger vi ikke vil ha

I et tidligere innlegg satte jeg opp en del stevner jeg kunne tenke meg å delta på i 2010. Siden jeg bor i Bergen var det naturlig å blinke ut konkurransene i distriktet, som i praksis er aktivitetene til Bergen pistolklubbs svartkruttgruppe.

I dette innlegget satte jeg opp en del stevner jeg kunne tenke meg å delta på i 2010. Siden jeg bor i Bergen var det naturlig å blinke ut konkurransene i distriktet, som i praksis er aktivitetene til Bergen pistolklubbs svartkruttgruppe. Terminlisten deres står oppført med seks stevner: to feltstevner, ett klubbmesterskap, Bergensmesterskap og to andre stevner.

Før det første stevnet nå i mars tenkte jeg å være høflig å spørre formannen i svartkruttgruppen om det var mulig for skyttere fra andre klubber å stille på stevnene før det kom «framandfolk rekande til gards» uanmeldt. Svaret var ganske overraskende: «Beklager, det går ikke da dette er et klubbstevne.» Og ikke nok med det: Det var kun én av årets seks konkurranser som var åpen for andre enn klubbmedlemmer – dette til tross for at kun ett av stevnene i terminlisten står oppført som klubbmesterskap. Og årsaken? Det vites ikke, men det var visstnok bare skyttere fra deres klubb som hadde skutt svartkrutt de siste årene. Tidligere hadde de ringt rundt til andre, men interessen hadde uteblitt. Det var derfor ikke satt opp noe stevne som var åpent for andre skyttere, men Bergensmesterskapet «hang liksom igjen fra tidligere», og var fremdeles åpent for andre. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønte helt logikken eller slutningen. Eller kortslutningen om du vil.

Nå spiller det for så vidt ikke noen stor rolle for meg – jeg klarer fint å få skutt de skuddene jeg trenger i løpet av sesongen andre steder – men hva er det med disse holdningene? Jeg har aldri opplevd i min tid som svartkruttskytter at skyttere fra andre klubber har vært uønsket på stevner. Under NM i svartkruttskyting får til og med utlendinger stille, om de ønsker det. Selvsagt får de ikke plasseringer eller medaljer, men de er hjertelig velkomne til å skyte. Og det er slik vi vil ha det!

For å snu situasjonen på hodet: Hva hadde skjedd dersom skyttere fra Bergen hadde spurt om å få delta på Haugesund pistolklubbs stevner? Svaret er enkelt: Det er rett og slett utenkelig at vi hadde sagt nei. Det tror jeg gjelder de fleste andre klubber i landet også, være det seg min klubb i Haugesund, på Korsfløyta, i Eidsberg, i Trondheim, på Sørlandet eller lengst mot nord.

Svartkruttmiljøet er kjent for å være inkluderende – la det fortsatt være slik i framtiden også!

Denne saken er også diskutert på forum.svartkrutt.net i denne tråden (kun åpen for registrerte medlemmer).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.